Koiralauman kanssa eläminen

Koiralauman kanssa eläminen

 Useimmat meistä hankkivat ensin yhden koiran. Koska koiran kanssa elämä on mukavaa, hankitaan koiralle kaveri, jotta sen ei tarvitsisi viettää pitkiä työpäiviä yksin. Koirat ovat laumaeläimiä ja niiden päivät voivat olla pitkiä ja virikkeettömiä, jos omistajat käyvät normaalisti töissä. Kun hankitaan kolmas koira, koirien käytöksen muutos voi tulla yllätyksenä. Koirien luontainen laumakäyttäytyminen saa eri tavalla voimaa, kuin yhden tai kahden koiran ollessa kyseessä. Jos lauma toimii hyvin, elämä koiralauman kanssa on rikasta ja antoisaa. Koiran koira Otetaan ajatusleikki. Jos käyt normaalisti töissä ja nukut 8 tuntia, olet kotona noin tunnin aamulla ja viisi tuntia illalla. Kuinka paljon siitä ajasta käytät koiran kanssa ulkoiluun? Tunnin? Jos kisaat / harrastat koirasi kanssa, aktiivista yhdessäoloa on noin 2-3 tuntia viikossa. Koirallesi olet koko elämä. Kun toinen koira tulee taloon, olet vielä tärkeä koirillesi. Mutta koirat viettävät kaksistaan aikaa 10 tuntia, sinä heidän kanssaan viitisen tuntia. Kun koirat ovat keskenään, ne leikkivät, syövät ja kommunikoivat. Aktiiviseen koiran kanssa harrastamiseen sinun aikasi puolittuu, sillä koiraa kohden käytettävissä oleva aika on jaettava kahdella. Olet edelleen tärkeä, sillä ruoka tulee kauttasi, samoin ulkoilu. Kolmannen koiran tullessa taloon, pentu helposti leimaantuu koiriin, sillä pennulla on lauman alku jo olemassa. Aikuisten koirien seura ja esimerkki ovat 2/3 päiväajasta pennun elämisen malli. Sinulla ei välttämättä ole enää aikaa kuin 1/3 alkuperäisestä aktiivisesta harrastamisajasta koiran kanssa. Mitä asialle voisi tehdä? Kannattaa harkita tarkkaan ennen pennun ottamista, kuinka paljon sille oikeasti on aikaa käytettävissä. Kuinka paljon pennulle varattu aika on poissa aiemmilta koirilta. Jotta pentuun saa luotua suhteen, sitä olisi vietävä ulos yksin, ei lauman kanssa. Pentu suhtautuu maailmaan eritavalla ollessaan yksin, kuin miten se suhtautuu ollessaan ”lauman suojeluksessa”. Pennulle olisi hyvä opettaa ulkomaailman ihmeet ihmisen arvomaailmasta käsin. Kuinka vastaantuleviin ihmisiin, koiriin suhtaudutaan, kuinka kävellään hihnassa pitäen kontaktia hihnan toiseen päähän. Opetetaan pentu kuuntelemaan puhetta ja ymmärtämään ihmisen tapa kommunikoida. Luodaan pennulle varmuus siitä, että ihminen hallitsee ulkomaailman ja pennun on turvallista kulkea ihmisen kanssa. 

Koiralauman kanssa eläminen

Vartioiminen Kun lauma alkaa muodostua ja uusi pentu tulee taloon, aikuiset koirat alkavat herkästi vartioida reviiriään, suojellakseen laumaansa kuuluvaa pentua. Haukkuherkkyys lisääntyy, kun koirat varoittavat lähestyvästä ulkopuolisesta. Normaali ulkoilutus voi muuttua ulkona liikkuvien kyttäämiseksi, kun vahditaan, etteivät vieraat pääse pennun kimppuun. Riippuu rodusta, kuinka vaikeaksi tämä ongelma muodostuu. Osa roduista on jalostettu ilmoittamaan vaarasta, jolloin ongelmaksi muodostuu herkästi haukkumaan räjähtävien koirien lauma. Pahimmillaan mikä tahansa ripsahdus ulkona saa koko lauman haukkumaan raivoisasti. Yhden koiran haukkuminen voi nousta 95 desibelin luokkaan, jokainen voi kuvitella, mikä möly lähtee laumasta. Osa roduista on jalostettu vartioimaan, mikä voi aiheuttaa todellisen vaaran ulkopuolisille. Jos koiralauma tekee virhearvion lähestyvän uhkan vaarallisuudesta, jälki voi olla pahan näköistä. Lauman hallitseminen on aina vaikeampaa kuin yksittäisen koiran hallitseminen. Isompien koirien ollessa kysymyksessä, neliveto monen koiran voimalla voi heittää aikuisenkin nurin. Lauman sisäinen järjestys Kun uusi pentu tulee taloon ja kasvaa murrosikäiseksi, se alkaa etsiä paikkaansa laumassa. Se usein järkyttää jo olemassa olevaa tasapainoa. Ongelmat voivat alkaa pienistä asioista, halutaan toisen ruokakupille / makuupaikalle, varastetaan lelu / luu, kävellään jäykkinä, tuijotetaan, jne. Laumasta voidaan myös yrittää karkottaa lauman jäsen. Joskus vanhaa koiraa aletaan järjestelmällisesti muiluttaa, silloin on hyvä tarkistaa eläinlääkäristä, onko koiralla joku parantumaton sairaus, jota ihminen ei ole havainnut. Koirat vaistoavat, jos joku laumassa on vakavasti sairas. Luonnossa jos koirat eivät tule toimeen keskenään, heikompi yksilö jättää lauman, elää yksin tai etsii itselleen uuden lauman. Asunnossa seinät tulevat vastaan ja pakeneminen on mahdotonta.

Koiralauman kanssa eläminen

Johtuvatko ongelmat koirasta vai laumasta? Jos on ongelmia yhden koiran kanssa, ei koskaan tulisi hankkia lisää koiria, ennen kuin vanhat koirat on peruskoulutettu (hihnassa kulkeminen, luoksetulo jne). Koiralauman hallitseminen voi olla haastavaa, sillä laumassa luontainen käyttäytyminen vahvistuu ja opitut tavat helpommin jäävät toiseksi. Kun koiralauma kohtaa vastaantulevan koiran, ne vaistomaisesti ovat laumana ja haluavat tutkia reviirilleen tulleen tunkeilijan. Uroksia ja narttuja samassa laumassa On erittäin huono idea ottaa steriloimattomia uroksia ja narttuja samaan asuntoon. Kun nartuille tulee juoksu, uroksilla hormonit hyrräävät, samoin nartuilla. Ärsytyskynnys on matalalla. Juoksuisen nartun eristäminen uroksista luotettavasti on yllättävän hankalaa. Vaikka eristäminen onnistuisi, voivat sekä uros että narttu kutsua toisiaan niin lemmekkäästi, että omistajaa odottavat kiukkuiset naapurit. Lisäksi uroksen merkkausinto lisääntyy juoksunartun läheisyydessä. Häkittäminen / eristäminen Jos koirat tappelevat keskenään, niitä ei voi pitää samoissa tiloissa. Riippuu asunnon koosta, kuinka hyvin koiria voi eristää toistaan. Huoneiden väliin voi rakentaa portteja, jolloin koirat näkevät asunnon tapahtumat, mutta eivät pääse tappelemaan keskenään. Valitettavan usein, kun koiralauma on liian suuri hallittavaksi, näkee, että koiria aletaan eristää häkkeihin. Häkissä pitämiseen tai muuten epäasialliseen pitopaikkaan liittyvistä havainnoista voi ilmoittaa kunnallisille eläinsuojeluviranomaisille, joita ovat kunnan- ja kaupungineläinlääkärit, poliisi ja kunnan terveystarkastajat tai eläinsuojeluvalvojille. Ulkoilu lauman kanssa Ulkoilu koiralauman kanssa asettaa omat haasteensa. Hihnat on pidettävä sotkeentumatta. Yksittäiselle koiralle voi käydä huonosti, jos se on hihnoihin sotkeutuneena ja lauma päättää ampaista liikkeelle. Taluttajalle voi käydä huonosti, jos hihnat ovat kiertyneet jalkojen ympärille lauma lähtiessä liikkeelle. Koirat on opetettava kulkemaan suoraan, ne eivät voi kiertää taluttajan ympäri, eivätkä vaihtaa puolta toisen koiran kanssa levottomasti. Koirille on opetettava ns. valjakkotyyli, jokaisella on oma paikkansa ja siinä pysytään, suunta on eteenpäin, käskystä pysähdytään ja seistään paikoillaan odottaen lupaa jatkaa matkaa. Tarpeiden teko on helpointa jos se sujuu käskystä. Kävellään sopivaan paikkaan, annetaan käsky ja kaikki koirat suorittavat tarpeensa yhtä aikaa. Taluttajan haasteeksi jää kerätä jätökset muovipussiin pitäen silmät selässään, ettei koiralauma päätä lähteä liikkeelle juuri silloin kun taluttaja on sopivassa kyykkyasennossa lauman ollessa yhden käden varassa (toinen käsi kerää kakkaa). Koirat ovat laumaeläimiä, joten yhtä aikaa tarpeiden teko on helppo opettaa, se tulee lähes luonnostaan.

Koiralauman kanssa eläminen