Koiratanssin taikaaOlin Tartossa näyttelyreisulla ystäväni kanssa, joka on pitkän linjan koiraihminen. Kun kerroin meneväni tuomaroimaan koiratanssikisaa, hän kysyi: ”Koiratanssi, mitä se on?”.

MITÄ KOIRATANSSI ON?

Hyvin yksinkertaistettuna se on liikkumista koiran kanssa musiikin tahdissa. Koiratanssikisat jakaantuvat vapaatanssiin (freestyle) ja seuraamiseen musiikin tahdissa (heelwork to music, HTM). Suomeen tuli ensin freestyle ja sitten perässä HTM. Alussa koiratanssiyhdistys Tahtitassut järjesti kisoja ja jakoi tietoutta koiratanssista. Koiratanssi hyväksyttiin Suomessa viralliseksi Kennelliiton alaiseksi lajiksi vuonna 2010 ja nykyisin voi saavuttaa koiratanssivalion arvon. Mutta vaikka ei tavoittelisikaan valion arvoa, voi lajista silti nauttia. Tavoitteena on liikkua musiikin tahdissa.

Koiratanssin taikaa

HTM

Jos seuraaminen tuntuu tylsältä, voi valita kivan musiikin ja kulkea sen tahdissa. Jos tila on rajattu, käännöksiä ja täyskäännöksiä tulee automaattisesti. Kun itse aloitimme lajin, veimme cd-soittimen parkkipaikalle ja naapurien iloksi harjoittelimme siinä musiikin raikaessa. Jos perusseuraaminen tuntuu tylsältä, HTM:ssä on ns. positioita 7, koira voi seurata vasemman jalan vieressä tai oikean jalan vieressä. Koira voi liikkua jalkojen välissä ohjaajan alla tai poikittain ohjaajan edessä tai takana. Noiden lisäksi koira voi olla ohjaajan oikealla tai vasemmalla puolella, mutta kasvot eri suuntaan kuin ohjaajalla, jolloin ohjaaja kulkee takaperin, mutta koira etuperin, toki ohjaaja voi myös edetä eteenpäin ja koira peruuttaa. Kun tuohon lisätään temmon vaihtelut ja ohjaajan liikkuminen vaikka zorbas-askelin, niin haasteet eivät ihan heti lopu kesken.

Koiratanssin taikaa

FREESTYLE

Freestyle on nimensä mukaisesti vapaatanssia. Siinä voi rakentaa ohjelman mielensä mukaisesti ja tehdä siitä oman näköisensä. Esityksessä voi olla teema ja asusteet, vain mielikuvitus on rajana. Jos ei ole kisahenkinen, mukavia pikkusessioita voi tehdä itselleen ja koiralle mielenvirkistykseksi. Suosittelen silti kivan musiikin mukaan ottamista, sillä vanhemmat koirani aivan kuin heräävät henkiin kuullessaan tutun musiikin alkavan soida. Jos koira jo osaa muutamia temppuja, niillä voi aloittaa ja sitten lisätä uusia temppuja pikkuhiljaa. Koira nauttii uuden oppimisesta ja samalla tulee touhuttua arjen lomassa kuin huomaamatta koiran kanssa. Koiratanssi jos mikä kasvattaa omistajan ja koiran suhdetta, sillä siinä ei ole ennalta määrättyjä rajoja, vaan jokainen voi tehdä omien ja koiran kykyjen mukaisen kokonaisuuden.Teksti Mirja Ovitz, http://www.digidog.fi/

Koiratanssin taikaa