Leikkivät koirat stressaavat vähemmänArtikkeli on suomennos Linköpingin Yliopiston artikkelista (linkki suomennuksen lopussa):

 http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.668233/1.668236/Lekande-schfer.gif
Kuva Linköpingin Yliopiston artikkelista

”Leikkivät koirat stressaavat vähemmän
Tiedetään, että lemmikkieläimet ovat hyväksi ihmisen terveydelle. Mutta miten koiramme voivat meidän kanssamme? Sitä selvittää Linköpingin Yliopiston tutkijatiimi mittaamalla karvoihin kerääntyneen stressihormonin määrää.

Ei ole koiraa karvoihin katsominen, kuuluu sanonta. Mutta on uskomatonta, mitä käyttäytymisbiologi Lina Roth yhdessä Linköpingin Yliopiston kanssa on tehnyt. Hän kokosi yhteen 59 saksanpaimenkoiraa, joiden omistajat olivat luokitelleet ne kilpailukoiriksi, seurakoiriksi tai työkoiriksi (poliisi- tai suojelukoiriksi). Kolmessa tilaisuudessa vuoden aikana leikattiin pari senttiä karvaa, josta myöhemmin analysoitiin kortisoliarvot, mikä taas on kytköksissä aktiivisuuteen ja stressiin. Mittaustuloksia verrattiin tietoon koirien elämään ja käyttäytymiseen samana aikana.

– Tutkimus osoittaa selkeitä eroja eri tyyppisten saksanpaimenkoirien välillä. Kilpailevilla koirilla oli korkeimmat kortisolitasot, erityisesti tammikuussa tehdyssä testissä, joka peilaa aikaa lokakuusta joulukuuhun. Silloin on kesäajan kilpailukausi ohitse, ja se kenties luo levottomuutta, joka taas aiheuttaa stressiä, sanoo Lina Roth.

Toinen ryhmä korkeilla stressitasoilla olivat yksilöitä, joilla oli aggressiivisuutta vieraita kohtaan. Päinvastainen tilanne oli koirilla, jotka saivat paljon leikkiä ja palkitsemista omistajansa kanssa. Tällainen positiivinen vuorovaikutus antaa hyvät mahdollisuudet saada koira, jolla on alhainen stressitaso. Tämä on mukava yhteys, jota haluamme tutkia enemmän, sanoo Lina Roth.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa tutkitaan kortisolitasojen vaihtelua pidemmällä aikavälillä yhdessä vuodenaikojen ja elämäntapojen kanssa. Jotta saatiin selville tekijöistä, kuten käyttäytyminen, ikä ja kotiympäristö, jotka voivat vaikuttaa stressitasoon, jokaisen omistajan piti vastata, laajaan kyselyyn, C-BARQ -kyselyyn, ja sen noin sataan kysymykseen koiran jokapäiväisestä elämästä.

Tutkimuksen, mikä on julkaistu open access- tiedejulkaisuna (Scientific Reports), Lina Roth näkee ensimmäisenä askeleena kohti suurempaa projektia.

– Seuraava askel on mitata sekä koiran että omistajan kortisolitasot täydennettynä mm. käyttäytymistesteillä. Hypoteesi on, että jos ihminen voi hyvin ja hänellä on matala stressitaso, sama pätee myös koiraan, sanoo Lina Roth.”

Linköpingin yliopiston artikkeli (suomennos DigiDog/Päivi):http://www.liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.668233?l=sv

Ja tutkimustulokset: http://www.nature.com/articles/srep19631