Loskaa, kuraa ja rapaaSyksy merkitsee koiranomistajille kuraa ja rapaa… Tänä vuonna lumi tuli jo lupaavasti, pakkanen kiristyi ja hetken näytti hyvältä. Sitten lämpötila tipahti nollaan ja nuoskalumi tarttui pitkäkarvaisiin koiriin isoina lumipalloina. Vaikka kura ja rapa ovat oma tarinansa, nuoska saa hiukseni lähes nousemaan pystyyn.

Loskaa, kuraa ja rapaa

Miten voisi taistella nuoskalunta vastaan? Lyhytkarvaisilla koirilla tuskin on tuota ongelmaa, mutta pitkäkarvaisille koirille ongelma on todellinen huonojen vaihtoehtojen summa. Koiran jalat ja vatsan voi suihkuttaa lämpimällä vedellä ja sulattaa lumipaakut pois. Mutta se vaatii paikan, johon koiran voi nostaa, ammeen tai suihkukaapin. Paakkujen sulattaminen vie aikaa ja sen jälkeen jalat on vielä kuivattava. Paras vaihtoehto on föönata jalat, jotta ne eivät huopaannu. Mutta föönaus kestää ja aamun kiireissä se ei ole kovin houkutteleva vaihtoehto. Jalat voi toki kuivata pyyhkeellä, mutta jos froteepyyhkeellä hieroo kosteita jalkoja, turkki huopaantuu västämättä. Paras vaihtoehto olisi antaa jalkojen kuivaa omaa tahtiaan, mutta väistämättä se tarkoittaa lätäköitä lattialla. 

Loskaa, kuraa ja rapaa

Takki Takki on yksi vaihtoehto, mutta sekin huovuttaa. Huopa tulee takin saumakohtiin, kainaloihin pahimmin. Etenkin jos turkki on hieman kostea, ulkoilun tuloksena voi olla hyvinkin huopaantunut koira. Pelkästä manttelista ei ole apua, sillä lumi kiinnittyy jalkoihin. Takin on siis oltava lahkeellinen ja sen on istuttava hyvin, jotta koira pystyy liikkumaan siinä ilman, että liikkuessa lahkeet irtoavat ja jalka sujahtaa lahkeen sisään. Vettä, kuraa ja rapaa Jos on vain yksi koira, ongelma on varmasti hallittavissa jollain tavalla, mutta kun pitkäkarvaisia koiria on lauma, ainakaan meidän perheessä ei ole kuin yksi ratkaisu: ulkoa tuodaan sisään se mitä sieltä jaloissa tulee, lattiamme on laattalattia ja vedet kuivuvat omia aikojaan. Syksyisin ja keväisin kodissamme on hiekkaa kuin aurinkorannalla, aurinko vain puuttuu… 

Loskaa, kuraa ja rapaa

Ps. alla oleva kuva on otettu metsälenkin jälkeen, kun toyneiti Dana päätti hypätä isompien koirien perässä savisen ojan yli ja tipahti tietysti keskelle märkää savea.