Mitä koiran kanssa voi tehdä?

Mitä koiran kanssa voi tehdä?
Kirjoita teksti…

Vastaus tietysti on, vaikka mitä!

Valioksi?

Jos kilpailemaan mieli tekee, harrastuslajeja on laidasta laitaan, virallisiin kisoihin voi osallistua noin 70 eri lajissa ja tavoitella koiralle valion arvoa. Lisätietoja virallisista lajeista löydät tämän linkin takaa. Virallisten lajien kisakirjosta löytyvät myös ns. mölli-kisat, jotka ovat epäviralliset kisat. Epävirallisten kisojen säännöt voivat noudatella tiukasti virallisten kisojen sääntöjä tai epävirallinen kisa voi olla löyhästi virallisen kisan kaltainen. Tuttu esimerkki on esim. näyttelypuolella ns. Match Showt. Virallisissa lajeissa voi saavuttaa valion arvon, Suomen mestaruuden, Pohjoismaiden mestaruuden, Euroopan mestaruuden jne.

Uudet lajit

Virallisten lajien lisäksi on melkoinen määrä epävirallisia lajeja, joissa järjestetään epävirallisia kisoja. Esimerkkinä voisi mainita Nose Work ja Flyball. Epäviralliset lajit rantautuvat Suomeen ulkomailta innokkaiden harrastajien mukana ja usein niille on perustettu seura tai yhdistys, joka ajaa lajin tietoutta eteenpäin ja kerää uusia aktiivisia harrastajia. Kun harrastajien määrä paisuu kylliksi, on mahdollista anoa Kennelliitolta lajille virallista asemaa, jolloin koiran on mahdollista tulla ko. lajin valioksi.

Sunnuntaiharrastelija?

Jos kilpaileminen ei ole se ”oma juttu”, useat seurat järjestävät koulutuksia eri lajeista myös ns. sunnuntaiharrastelijoille. Yksityiset koirakoulut ovat yksi tapa osallistua lajitreeneihin. Seurojen ja yksityisten koirakoulujen suurin ero on siinä, mitä osallistujalta vaaditaan. Koska seurat toimivat vapaaehtoispohjalla, ne tarvitsevat talkooapua varainhankintaan ja kentän kunnossapitoon. Oletusarvo on, että kaikki seuran jäsenet osallistuvat talkootyöhön, jotta seuran toiminta voisi jatkua. Yksityisessä koirakoulussa talkootyön voi kuitata rahalla. Kurssit maksavat, mutta kurssimaksu kattaa tilavuokran, kouluttajan palkan ja muut juoksevat kulut kuten välineet ja niiden kunnossapidon.

Yksinäinen susi?

Mikäli kilpaileminen eikä seurassa harrastaminen tunnu omalta, voi useampia lajeja harrastaa myös yksin. Toki se vaatii motivaatiota opetella lajin säännöt ja motivaatiota opettaa koiralle tarvittavat taidot. Lajeista kuitenkin löytyvät säännöt netistä ja youtubesta löytyy videoita melkein lajista kuin lajista. Tärkeintä onkin ehkä miettiä, mistä itse pitää.

Listaan tähän viisi omaa suosikkiani:

1) Toko

Tokosta meillä kaikki alkoi kauan sitten. Tokoon kulminoituu mielestäni kaikki, mitä koiran tulisi osata. Siinä on perusliikkeet: istu, maahan, seuraa, paikka, tänne. Tokon alokasluokan liikkeet on kuin tehty perustottelevaisuuden hallintaan. Koira, jolla on tokon alokasluokan liikkeet hallussa, on jo melkoisen mukava kaveri arjessa. Harjoitteluun ei tarvita mitään ihmeellistä, sitä voi harjoitella missä vain. Yksin, kaksin, porukalla, kotitarpeiksi tai kisaten.

2) Agility

Agilityssa on sitä jotakin. Siinä on vauhdin hurmaa. Koirat rakastavat sitä. Agilityssa koira on vapaana, joten se vaatii perustottelevaisuuden harrastuksen aloittamiseksi. Koiran tulisi pysyä ohjaajan luona kun sen päästää vapaaksi, vaikka kentän laidalla on joukko muita koiria. Agility myös vaatii kentän ja esteet, jotta sitä pystyy harrastamaan. Ikä tai oma kunto ei ole este, agility on oikeasti hauskaa,kun asettaa omat tavoitteet kohdilleen.

3) Koiratanssi

Koiratanssiharrastus lähti meillä liikkeelle sattumalta, kun näimme hyväntekeväisyystapahtumassa todella hienon koiratanssiesityksen. Koiratanssissa koiralle opetetaan temppuja, temput sidotaan esitykseksi musiikin tahdissa. Meillä koirilla alkaa silmät loistaman kun esityksen musiikki alkaa soimaan. Tanssijalkaa alkaa ns. kutkuttamaan. Tässä muutama linkki suosikkivideoistani, jotka inspiroivat minua: Carolyn Scott & Rookie sekä Dog Show Eurasia 2012

4) Metsäjälki

Kun meille tuli venäjänmustaterrieri, aloin etsiä sopivia kivoja pk-lajeja (palveluskoiralajeja). Kokeilin hakua, mutta vaikka se oli kivaa, se vei liian paljon aikaa, kun ryhmän kaikkien koirien oli päästävä treenaamaan. Metsäjälki oli ja on enemmän minun juttuni. Kuusi keppiä mukaan ja metsään. Jäljen tekee nopeasti ja koirani rakastavat jäljen ajamista. Nautin metsässä kulkemisesta ja olen aina yhtä aidon ällistynyt koirieni kyvystä kulkea jäljellä ja löytää merkkikepit.

5) Nosework

Nosework on ”uusin” lajimme. Olen enemmän siisti sisätila ihminen kuin säällä kuin säällä ulkona rämpijä. Lajin hauskuus minulle piilee siinä, että voin ottaa pienet treenit kotona milloin vain kaivamalla tyhjiä pahvilaatikoita esiin ja piilottamalla hajun yhteen niistä. Koirat rakastavat hajun etsintää ja jo laatikoiden näkeminen saa ne ihan täpinöihinsä.